DEVILS, MONSTERS AND HAZELNUTS FROM TUSCIA

Hazelnut cultivation in the province of Viterbo has a thousand-year history, which has started at the time of the Etruscans and Romans. This agricultural activity is closely linked to the peculiarities and culture of the territory of the province of Viterbo and has been handed down from generation to generation for centuries

This inspiration, which has grown over the centuries, gave life to a rich tradition of hazelnut processing, which has now become a culinary excellence and a cornerstone of the local economy. The “Nocciola Gentile Romana POD” from Tuscia is one of the most awarded productions in the country.

The flavor of the hazelnut is rich and persistent, with a very fine aroma and a particular crunchiness. The confectionery industry and local gastronomy uses it in first and second courses and in some of the most famous productions of the province of Viterbo, such as the famous “Tozzetti“.

The union between the millenary tradition of the hazelnut and the fascinating legends of monsters is an important part of the history of this area of Lazio. Tuscia is a particularly wild territory, a perfect place to give birth to legends about monsters. One of the oldest traditions even tells that the devil himself cultivated hazelnuts, and that “the pact” with the prince of evil is made by shaking hazelnut leaves in one’s hands.

In Bolsena, in its lake with crystalline waters, legend tells of a sea monster similar to a giant snake, hidden in its depths. In Tuscania, in the majestic church of Santa Maria Maggiore, it is also possible to admire a fresco depicting the Devil as he is preparing to devour his damned souls.

However, the greater experience of art and imagination is achieved in Parco dei Mostri Sacri or Sacred Grove of Bomarzo, built in the 16th century by Prince Pier Francesco Orsini, a theater of stories and legends since its foundation. The park is an architectural and artistic masterpiece unique in the world, populated by gigantic and mysterious sculptures, fantastic animals and enigmatic figures, which emerge from the wooded environment like dreamlike visions.

It is a place where art and mystery mix in a surreal atmosphere and where every step can unleash human fears and passions through works of art.

The Sacred Grove of Bomarzo is a unique place to visit in Lazio, which enchants and captures visitors young and old. It is an essential stop for anyone who wishes to dive into the art, architecture and mystery of a world suspended between reality and legend.

DIAVOLI, MOSTRI E NOCCIOLE DELLA TUSCIA

La coltura del nocciolo nella provincia di Viterbo ha una storia millenaria, che affonda le radici addirittura nell’antichità, al tempo di Etruschi e Romani. Questa pratica agricola è strettamente legata alle peculiarità e alla cultura del territorio ed è stata tramandata di generazione in generazione per secoli.

Questa vocazione, cresciuta nel corso dei secoli, ha dato vita a una ricca tradizione legata alla lavorazione della nocciola, divenuta oggi un’eccellenza culinaria e un caposaldo dell’economia locale. La “Nocciola Gentile Romana DOP” della Tuscia è una tra le produzioni più pregiate del Paese. È caratterizzata da un sapore ricco e persistente, da un aroma finissimo e da una particolare croccantezza. È un punto di riferimento per l’industria dolciaria e per tutta la gastronomia locale, che la impiega nei primi e nei secondi e in alcune delle produzioni più rinomate della provincia di Viterbo, come i famosi “Tozzetti”.

Il connubio tra la tradizione millenaria del nocciolo e le affascinanti leggende dei mostri è un elemento che affascina e colora il tessuto culturale locale. La Tuscia, anche in virtù di un territorio particolarmente selvaggio, è un luogo fertile per le leggende di mostri. Una delle tradizioni più antiche associa la coltivazione del nocciolo addirittura al diavolo, soprattutto “al patto”, che andrebbe suggellato con il principe del male proprio stringendo tra le mani delle foglie di nocciolo.

A Bolsena, dove il lago omonimo incanta con le sue acque cristalline, si narra dell’esistenza di un mostro marino, simile a un serpente gigante, nascosto tra le sue profondità. A Tuscania, invece, nella maestosa chiesa di Santa Maria Maggiore, è possibile ammirare un affresco che raffigura il Diavolo mentre si accinge a consumare le anime dannate.

L’apice dell’arte e dell’immaginazione si raggiunge però nel Parco dei Mostri Sacri o Giardino di Bomarzo, edificato nel XVI secolo dal principe Pier Francesco Orsini, teatro di storie e legende già dalla fondazione. Il parco è un capolavoro architettonico e artistico unico al mondo, popolato da sculture gigantesche e misteriose, animali fantastici e figure enigmatiche, che emergono dall’ambiente boschivo come visioni oniriche. È un luogo dove l’arte e il mistero si fondono in un’atmosfera surreale e dove ogni passo può condurre alla rivelazione di paure e passioni umane riflesse in opere d’arte.

Il Parco dei Mostri di Bomarzo è una destinazione unica, in grado di catturare e incantare l’immaginazione dei visitatori. È una tappa imprescindibile per chiunque desideri immergersi nell’arte, nell’architettura e nel mistero di un mondo sospeso tra realtà e leggenda.

TEUFEL, UNGEHEUER UND TUSCIA HASELNÜSSE

Der Haselnüssenanbau in der Provinz Viterbo hat eine jahrtausendealte Geschichte, die zu der Zeit der Etrusker und Römer zurück kehrt. Diese landwirtschaftliche Praxis ist eng mit den Besonderheiten und der Kultur des Gebiets verbunden und wird seit Jahrhunderten von Generation zu Generation weitergegeben.

Diese Berufung, die im Laufe der Jahrhunderte gewachsen ist, hat zu einer reichen Tradition der Verarbeitung von Haselnüssen geführt, die heute zu einer kulinarischen Exzellenz und einem Hauptbestandteil der lokalen Wirtschaft geworden sind. Die “Nocciola Gentile Romana DOP” aus Tuscia ist eine der wertvollsten Produktionen des Landes. Sie zeichnet sich durch einen reichen und anhaltenden Geschmack, ein feines Aroma und eine besondere Knusprigkeit aus. Es ist ein Bezugspunkt für die Süßwarenindustrie und die gesamte lokale Gastronomie, vor allem fuer den berühmten „Tozzetti“ verwendet.

Die Kombination zwischen der tausendjährigen Tradition des Kerns und den Legenden der Monstern färbt und fasziniert. Die Tuscia ist ein wildes Gebiet, daher ein fruchtbarer Ort für Legenden von Monstern. Eine der ältesten Traditionen bringt Haselnussblätter in Verbindung sogar mit dem Teufel, weil angeblich der Mensch Haselnussblätter hält, wenn er mit dem Fürsten des Bösen den „Pakt“ besiegelt. Im kristellklaren Wasser der Bolsenasee, erzählt man von Seeungeheuer, ähnlich zu einen Riesenschlange, die sich in seinen Tiefen versteckt. In Tuscania hingegen kann man in der majestätischen Kirche Santa Maria Maggiore ein Fresko bewundern, das den Teufel zeigt, stellt den Teufel dar, der sich von Seelen ernährt.

Der maximale Pracht der Imagination wird jedoch mit Parco dei Mostri di Bomarzo erreicht, der im 16. Jahrhunderte von Prinz Pier Francesco Orsini gebaut wurde.

Der Park ist ein weltweit einzartiges arkitektonisches und kunstlerisches Meisterwerk, von gigantischen und mysterioesen Skulpturen bewohnt, fantastischen Tieren und raetselhaften Figuren, die als traumhafte Hirngespinste aus dem Wilde auftauchen.

 

PRODUCTS/PRODOTTI/PRODUKTE
Selections/Selezione/Auswahl

“NOCCIOLA TONDA GENTILE ROMANA” DOP
“TOZZETTI VITERBESI” PAT *

* PAT is an official approval for traditional Italian regional food. A list of approved products is published by the Ministry of Agriculture, Food Sovereignty and Forestry.

* PAT ist eine offizielle Zulassung für traditionelle italienische regionale Lebensmittel. Eine Liste der zugelassenen Produkte wird vom Ministerium für Landwirtschaft,  Ernährungssouveränität und Forsten veröffentlicht.